Marokko dingetjes
We zijn nu bijna alweer een weekje thuis, maar toch nog eenmaal een verhaal van ons over onze enerverende trip en dan vooral over Marokko, want hoe e.e.a. allemaal in Europa is dat weten de meesten vast wel. Zwitserland is duur, dat klopt.
In Spanje is het meestal zonnig, dat klopt ook. In Duitsland krijg je te maken met enorme vertragingen als je met de trein reist. Dat wisten we dan weer niet. Maar dan over Marokko, wat hebben we daar allemaal voor bijzonders?
Onze mening is dat je niet voor de culinaire keuken naar Marokko af moet gaan reizen. Nu valt over smaak natuurlijk niet te twisten, maar wij waren er tenminste niet echt van onder de indruk.
Ben je ooit van plan om een auto te huren in Marokko voor een roadtrip, hou er dan rekening mee dat dat niet zal gaan lukken zonder een boete te krijgen. Om dit te illustreren met hoe zoiets dan komt hier een beschrijving van wat we hebben meegemaakt:
Om te beginnen kom je op een route van zo'n 300 km meer politiecontroles tegen dan in al je jaren dat je al auto rijdt hiervoor bij elkaar.
Levert dit dan per definitie ook boetes op zullen jullie vast denken? Nee, natuurlijk niet. Je moet je gewoon aan de regels houden. 😂 Duh, als het zo simpel was. 😵💫
Voorbeeld:
We hadden al van een Nederlands stel vernomen dat je bij een stopbord echt helemaal moet stoppen, ook als er helemaal niets aankomt. En dus stop ik bij een stopbord voor een T-splitsing. Kijk links, kijk rechts, er komt niets aan en dus rij ik verder. Maar de dienstdoende agent wijst mij dat ik naar de kant moet.
Ik krijg een boete want had niet gestopt voor de stopstreep en dat is geen respect tonen voor de politie. Jaaa hoor! 🥴
Nou stond er 25 meter voor de T-splitsing inderdaad een best wel nauwelijks zichtbare vage streep, maar als ik daar had gestopt had ik nog niet kunnen zien of er verkeer aan zou komen. Maar daar schijnt het niet om te gaan blijkbaar. Kut. Dit geintje kost ons 400 dirham, bijna 40 euro. Lekker dan. 😡🤬 Maar we krijgen er wel een officieel ingevuld boete document voor, dat dan weer wel.
Maar het kan ook nog anders. Er rijdt iemand voor je die 40 rijdt waar je 60 mag. Er is een best wel lang recht stuk weg en je wilt er voorbij. Maar ja, doorgetrokken streep. Nou ja, toch maar gas geven en rappodiklappo er voorbij. De chauffeur achter mij denkt er duidelijk precies zo over, maar daar krijgt ie ook nog spijt van. 🤣 500 meter verder, politiecontrole. Je stopt, want wijzer geworden na eerder beschreven boete verhaal. Je wacht tot je seintje krijgt dat je verder mag rijden. Maar nee, we moeten weer naar de kant. En meneer de politie laat mij op schermpje duidelijk zichtbaar zien dat ik de doorgetrokken streep over ben gegaan en dat ik maar liefst 77 reed waar 60 was toegestaan.
Dat kost 400 Dirham voor die streep en 150 voor te snel rijden. Lekker dan weer. Maar, zegt ie, doe alleen die 400 maar, dan laten we de snelheidsboete voor wat ie is. Ik geef 2x 200 dirham, hij pakt ze aan, kijkt mij aan een geeft mij 1x 200 terug. Zegt ie, zo is het voor mij en mijn collega. Tja, wat doe je dan hè? Ik bedankte hem maar en we gingen weer verder. Nu uiteraard geen officieel boete document. Zo hebben we fijn meegewerkt aan de omkoping van de plaatselijke politieagenten, zij blij en wij ook een soort van.👮♂️ Het zij zo. 🤔😉
Maar soms heb je ook geluk. Dan moet je naar de kant, vragen ze of je Frans spreekt. Zeg je dat het in het Engels zal moeten. Heb je geluk dan spreekt de agent geen Engels en zal ie je alsnog door laten rijden, want anders wordt het veel te ingewikkeld allemaal. Tot zover de politiecontroles in Marokko.
Hou je van zeer afwisselende ruige natuur, bergen, landschappen of wat al niet meer: ga vooral en doorkruis zoveel mogelijk van dit prachtige land en je zult verrast worden door zoveel idioot mooie uitzichten. Het ene moment is het veel groener dan je gedacht zal hebben, vervolgens heb je het idee dat je over de rode planeet Mars aan het rondtoeren bent, dan doorkruis je ruige bergpassen en kloven om even later weer lange stukken door bijna vlak terrein te rijden. Je kunt het bijna zo gek niet bedenken of je komt het hier onderweg wel ergens tegen.
Mooie gebouwen, die zie je hier ook in overvloed. Niet direct van de buitenkant zichtbaar trouwens hoor. Want als je een riad binnenstapt is de ingang soms best gewoon en klein. Maar dan kom je vervolgens in een paleis terecht met grote ruimtes een prachtige binnentuin waar je je ogen bij iedere stap die je binnen een dergelijke gebouw zet bijna niet zult geloven. De ene is nog mooier dan de andere.
Katten! 🐱 Ja inderdaad, dat moet ook vermeld worden, want heb je een "hekel" aan die beestjes dan moet je niet naar dit land gaan. Werkelijk ieder dorp of stad is vergeven van de katten. Het lijkt zowaar wel een heuse plaag. In de ene stad zien ze eruit als ware magere scharminkels (Fès), in de andere zien ze er zeer onderhouden en goed uit. (Essaouira)
Dan als laatste de bevolking zelf, mede op verzoek van Frans die er in een reactie naar vroeg. We kunnen er natuurijk ook niet onderuit, ook daar moeten we het nog even over hebben want je komt in dit land nu eenmaal veel, héél erg veel Marokkanen tegen. Het is niet anders.
En we moeten het zeggen, we hadden nooit gedacht dat de Nepalese bevolking ooit nog concurrentie zou krijgen qua aardigheid, socialiteit, behulpzaamheid of wat dan ook, maar toch is dit door de Marokkaanse bevolking gelukt. Het lijkt er wel op dat iedere Marokkaan die wij tegenkomen z'n best doet om te worden verkozen tot aardigste bewoner van het land. Wat ons betreft zijn ze dat dan ook allemaal. Nou ja, behalve die ouwe chagrijn bij de douane op het vliegveld dan.
De vrouw in de trein naar Fès had het ons al gezegd, we zullen gaan ondervinden dat de bevolking aardig en behulpzaam zal zijn. En daar was niet een woord aan gelogen.
Hiermee is een einde gekomen aan ons nomadenbestaan van één maand. Komende dinsdag weer de keiharde werkelijkheid van ons werk. Minder leuk dan dit misschien, maar zonder ons werk ook geen mogelijkheden om dit soort reizen te kunnen ondernemen. Dat en de gezellige socialiteit van onze collega's is ook heel veel waard.
Einde van weer een prachtig reisavontuur. Bedankt voor het meereizen en meeleven via onze blog. 😁🤗
Wie weet tot een volgende keer, want nu houden we echt op over Marokko.
En ook dit weer leuk om te lezen!
Wat bijzonder dat Marokko! Nog meer zin om er eens heen te gaan!
Nog een leuke story achteraf
Vakantiegangers, nu weer ff tot de Nederlandse realiteit komen pffff
Goh, wat een verhalen en belevenissen weer Inge en Peter! Ongelooflijk. Bedankt dat ik mee mocht reizen. 😊En welkom thuis
Was weer superleuk om mee te lezen...krijg toch een kleine impressie van Marokko. De Japanse bevolking vind ik ook zeer behulpzaam...denk dat die ook wel met de Nepalezen en de Marokkanen kunnen concurreren 😉
Wat een belevenissen weer zeg, hoe dan.......klinkt onmogelijk maar toch gebeuren zulk soort dingen vaker dan we denken en weten.
Geweldig, kijk al uit naar al jullie verhalen, tot snel😘
Mooie slotconclusies! Mooi dat principes vloeibaar zijn. Misschien toch ook maar eens die kant op! Zal vast een boetepotje aan gaan leggen!